måndag 16 februari 2009

Dahl - Indisk linsgryta

Dahl
  • Olja
  • Smör
  • Spiskummin
  • Gurkmeja
  • Koriander (malen)
  • Garam Masala
  • Nejlikor
  • 1 Kanelstång
  • Chili (jag använder krossad torkad chili av Eldorado)
  • Röda linser (noggrant sköljda!)
  • Tomatpuré
  • 1 Gul lök (en mindre eller en halv jättestor)
  • 4-6 Vitlöksklyftor
  • Basmatiris (noggrant sköljt!)
  • Salt
Värm upp ganska mycket olja i en kastrull och lägg i välhackad lök och pressad vitlök, låt steka utan att bränna vid. Lägg ganska snart efter detta i spiskummin, gurkmeja, koriander och chili. Spara inte på kryddorna (det är även därför du skall ha i så mycket olja tidigare, du vill inte att det blir en smet riktigt). Du bör åtminstonde ha i en matsked av varje krydda. Salta även dahlen, men försiktigt.
Låt steka/koka/puttra en stund till.
Lägg i några klickar smör och 1-2 msk tomatpuré. Häll i linserna och fyll på med vatten, bara precis så vattnet täcker linserna.
Låt linserna koka länge (30-40 minuter ungefär). Kolla till med jämna mellanrum och fyll på med vatten när det börjar försvinna. Man vill få dahlen att bli mer av en gröt än en soppa. Dahlen är klar när linserna är så sönderkokta att man inte riktigt kan urskilja dem längre. Precis innan du serverar kan du röra ner lite garam masala, det är gott.
Till detta äts kokt ris kryddat med gurkmeja, nejlikor och kanelstång. Tänk på att riset blir klart snabbare än dahlen.

Inga kommentarer: